Tuinberegening aanleggen

Wanneer u ervoor hebt gekozen om tuinberegening te plaatsen, is het van groot belang een aantal logische stappen te volgen. Er kan niet lukraak een aantal leidingen en sproeiers geïnstalleerd worden zonder dat er een duidelijk plan is opgesteld. Het plan voor uw tuinberegening begint met een ontwerp. Hierdoor zal duidelijk worden welk gedeelte van uw tuin besproeid moet worden. De terrassen moeten bijvoorbeeld waar mogelijk droog blijven.

 Tuinberegening aanleggen
Tuinberegening aanleggen
Tuinberegening aanleggen
Tuinberegening aanleggen
Tuinberegening aanleggen

Wij hanteren het volgende stappenplan:

Om een juist ontwerp en de bijbehorende offerte op te kunnen stellen, hebben wij bepaalde informatie nodig over uw tuin. Het begint met een tekening van uw tuin. U kunt ons een tuinontwerp leveren. Indien u dit mogelijk niet hebt, kunnen wij een ontwerp voor u uitwerken. Voor dit ontwerp maken wij dan eerst een afspraak bij u thuis.

Tuinontwerp

Allereerst moeten de afmetingen van de kavel opgemeten worden. Dit moet zorgvuldig gebeuren, anders kunnen er later alsnog problemen ontstaan. Als alle afmetingen bekend zijn, kan gestart worden met het maken van de tekening. De tekening wordt op grafiekpapier getekend. Ieder vierkant staat voor een afmeting, vaak is deze afmeting 1 m².

Als eerste zetten we het huis en bijbehorende gebouwen, zoals een garage, op papier. Aan het huis en de gebouwen worden terrassen, paden en opritten toegevoegd. Na de verhardingen worden de groenvoorzieningen zoals borders, hagen en andere beplantingen ingetekend. De hoogte van de beplanting wordt genoteerd, zodat de hoogte van de sproeiers bepaald kan worden aan de hand van het ontwerp.

Er is nu een globaal ontwerp van de tuin. Als laatste stap noteren we belangrijke elementen die nodig zijn voor het beregeningsplan. De locatie van de waterbron is wellicht het belangrijkste element. Vanuit dit punt in de tuin moeten namelijk alle leidingen starten. Wortels van bomen kunnen problemen geven voor het ingraven van de leidingen. Dus ook deze worden nauwkeurig ingetekend.

Elementen tuinontwerp:

Waterbehoefte

De tekening van de tuin is gereed als alle details in uw tuin zijn vermeld. Nu kan er gestart worden met het aangeven van de waterbehoefte. Alle gebieden in de tuin die water nodig hebben, worden gemarkeerd zodat daarvan een duidelijk beeld is. Niet alle gebieden hebben een gelijke hoeveelheid water nodig. Een gazon kan verschillende gebieden hebben die een andere hoeveelheid water moeten krijgen. Het gedeelte van het gazon dat veel schaduw heeft, zal minder water nodig hebben dan het zonrijke gedeelte. Plantenborders en andere begroeiingen stellen alle aparte eisen. U moet voornamelijk rekening houden met de schaduw- en zonrijke gebieden.

De tekening wordt verdeeld in meerdere gebieden. Ieder gebied heeft zijn eigen waterbehoefte. Als alle gebieden aangegeven zijn, kan er gestart worden met het aangeven van de sproeipunten en hun reikwijdte. Ieder sproeipunt wordt zorgvuldig bepaald door een expert en aangegeven op de tekening. Als alle sproeipunten getekend zijn, worden vervolgens de leidingen ingetekend. Gewenste elektriciteitskabels kunnen ook op het ontwerp genoteerd worden.

Watervoorziening

Een beregeningsinstallatie kan natuurlijk niet werken zonder een watervoorziening. Er zijn meerdere mogelijkheden om een sproei-installatie van water te voorzien. Afhankelijk van de waterbehoefte moet er een keuze gemaakt worden tussen verschillende waterbronnen:

Leidingwater

Het gebruik van leidingwater wordt vaak toegepast in een kleine of gemiddelde tuin. In een grote tuin kan leidingwater onvoldoende druk geven. Leidingwater is altijd onbeperkt beschikbaar, zodat u altijd uw tuin kunt beregenen. Maar dat is uiteindelijk wel kostbaar te noemen.

Voordelen Nadelen
Onbeperkt water    Water kost geld
Altijd watergebruik Waterdruk zakt tijdens gebruik

 

Oppervlaktewater

Indien er een mogelijkheid is om gebruik te maken van oppervlaktewater zoals een sloot of meer, kan dit voordelig zijn. Het bespaart op de waterrekening en ook dit water is vaak onbeperkt beschikbaar. Als er gebruik wordt gemaakt van dit oppervlaktewater, moet er een juiste beregeningspomp geïnstalleerd worden die in de waterbehoefte kan voorzien.

Voordelen                  Nadelen
Water kost niets Kosten aanschaf beregeningspomp
Grote waterdruk Stroomverbruik van beregeningspomp

Grondwater

Het gebruik van grondwater komt vaak voor in grote tuinen waar een waterput geslagen kan worden. Door middel van een grondboring kan bepaald worden of gebruikgemaakt kan worden van grondwater. Als u grondwater wilt gebruiken, raden wij aan om een bronpomp te laten slaan.

Voordelen                      Nadelen
Water kost niets Aanleg kost extra investering
Grote waterdruk In periode van droogte beperking waterschap

Als de watervoorziening is bepaald, moet de waterdruk gemeten worden voor het gebruik van de sproeiers. De waterdruk is bepalend voor de reikwijdte van de sproeiers. De waterdruk kan gemakkelijk opgemeten worden door een zogeheten manometer aan te sluiten op de waterleiding. Als u een waterpomp hebt, is deze functie vaak op de pomp zelf aanwezig. De pomp geeft daarmee de waterdruk weer. Als de waterdruk opgemeten wordt, is het van belang dat er geen ander waterverbruik is. De kraan die aangesloten is op de tuinslang wordt volledig opengedraaid, de manometer geeft vervolgens de hoeveelheid Bar aan.Algemene actie Gras en Groen Tuinberegening

Referenties

Tuinberegening aanleggen Overpelt

Dhr. Delacour


5

"Hoe de installatie en de voorbereidingen over de telefoon zijn gelopen vinden wij echt super!"

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

Tuinberegening - De voordelen

Voor de verwezenlijking van een mooie groene tuin is water noodzakelijk. Met het wisselende weertype in Nederland bent u daar niet altijd van verzekerd.

Lees verder
Overzicht

Offerte

Nu het tuinontwerp en alle elementen zijn bepaald, kunnen wij een offerte opstellen. U ontvangt dan ook een beregeningsplan met bijbehorende offerte. Indien u nog vragen of opmerkingen hebt, kunt u deze altijd stellen. Wij helpen u graag verder met een vakkundig advies. Indien u akkoord hebt gegeven op de offerte, maken we telefonisch een afspraak met u om de werkzaamheden in te plannen. Wij proberen altijd alle werkzaamheden in één dag uit te voeren.

Aansluiten leidingen

Na alle voorbereidingen kan er begonnen worden met de aanleg van uw tuinberegening. Eerst worden alle leidingen op de grond gelegd voordat ze ingegraven worden. Zo zijn we zeker dat de kortste wegen worden gebruikt en er geen extra leidingen hoeven te worden gelegd. Als alle leidingen zijn gelegd, starten we met het ingraven ervan.

Op de hoofdleiding kunnen watercontactdozen of wateraftappunten worden gemonteerd. Er kunnen zo meerdere sproeiers op één leiding aangesloten worden. Om de juiste waterdruk vast te houden, kan een hydrofoorpomp gebruikt worden. Deze wordt aangesloten op de waterbron. Door het gebruik van een pomp met hydrofoor is een constante waterdruk aanwezig.

Sleuven graven

Om de leidingen diep genoeg te plaatsen, wordt een sleuvengraver of minikraantje gebruikt, afhankelijk van de tuin en het aantal sleuven dat nodig is. Met een sleuvenfrees wordt weinig schade toegebracht aan de huidige tuin. Een minigraver wordt gebruikt als de tuin nog aangelegd moet worden. Een sleuvenfrees bespaart enorm veel handwerk en zorgt voor diagonale sleuven op de juiste diepte. Een sleuvenfrees kan afgesteld worden tot 50 cm diepte. Als alle sleuven zijn gegraven, kan het plaatsen van de leidingen starten.

Aansluiten sproeiers

Wanneer alle leidingen zijn getrokken, kunnen de sproeikoppen aangesloten worden. Er moet opgelet worden welke sproeiers waar aangesloten worden. In plantenborders worden namelijk nevelsproeiers gebruikt en voor het gazon turbine pop-ups. Het afstellen van de pop-ups is een lastige taak. Iedere sproeier moet een zone voorzien van de tuin. Als alle sproeiers zijn afgesteld, kan het systeem getest worden. Als de gehele tuin in het bereik van de sproeiers valt, is uw beregeningssysteem voltooid.


waterbron

Geschikt voor elke waterbron

werkzaamheden

Alle werkzaamheden onder één dak

garantie

100% tevredenheids- garantie

Gras en Groen

Wilt u degene zijn bij wie het gras altijd groener is? Gras en Groen Graszoden komt vanaf € 5,50 per m² bij u graszoden leggen. Dankzij onze premium graszoden heeft u een nieuw gazon binnen één dag!

Lees meer
Gras en Groen

Gras en Groen Hoveniers verzorgd de complete aanleg van uw tuin. Is het leggen van kunstgras slechts een onderdeel van wat er in uw tuin moet gebeuren, Gras en Groen maakt een eigentijds en origineel tuinontwerp geheel naar uw wensen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u het gemak van nooit meer maaien? Robomow is het toonaangevende merk robotmaaiers. Gras en Groen Robotmaaiers verkoopt en installeert alle verschillende modellen robotmaaiers van Robomow. 

Lees meer

Contactinformatie

  • Adres van Gras en Groen Tuinberegening Uitbreidingstraat 66, 2600 (Berchem)
    Antwerpen

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen